Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
×
ikona telefon

Bezplatná linka: 800 222 002

#08 Můžou za vysoké ceny nemovitostí realitky?

Rekord pokořen - panelák za 4 melouny?

Poprvé za 28 let historie naší kanceláře se podařilo při prodeji panelového bytu v Olomouci překonat magickou hranici 4.000.000 Kč.

Kdo čekal spolu s Corona krizí na oslabení trhu, musí si ještě počkat. Zájem o rezidenční nemovitosti je stále velký. Jen pro srovnání, ten stejný byt bych v roce 2012 prodával tak za 1,5 mil Kč.

Často slýchávám, že za dnešní vysoké ceny nemovitostí můžou realitky - makléři. Předpokládám, že i pod tímto příspěvkem se nějaký komentář na toto téma objeví. Rád bych ale zastáncům tohoto názoru vysvětlil, že tomu tak není. Je pravda, že služeb realitní kanceláře využívají prodávající proto, aby nemovitost prodali za maximální možnou cenu a bez nutnosti vlastního přičinění. Je pravda, že marketingové možnosti dobré realitky jsou daleko vyšší než u jednotlivce a klientům přinášíme větší výnos, než kdyby si nemovitost prodávali sami. To je podle mě hlavní argument pro otázku “Proč prodávat přes realitku, když si berou provizi?”

Nicméně i přes to všechno realitní kanceláře nejsou tím, kdo zdražuje ceny nemovitostí. Tak jako u jiného typu zboží i cenu nemovitosti ovlivňuje střet poptávky s nabídkou. A samotná poptávka je ovlivněna příjmem obyvatel, cenou peněz (úroky v bankách), očekáváním a důvěry v budoucí ekonomickou kondici. Naopak nová nabídka bydlení je svázána byrokracií, dostupností stavebních prací a materiálů. Shrnuto podtrženo, posledních 6 let poptávka po bydlení výrazně převyšuje nabídku a proto ten strmý růst cen. Úkolem dobrého realiťáka je se v aktuální situaci na trhu perfektně vyznat a stanovit takovou tržní cenu, která maximalizuje příjem prodávajícího. Rychlost a úspěch takového prodeje pak ale docílí jen s kvalitním marketingem… tzn. profesionálním nafocením nemovitosti, videoprohlídkou, virtuální prohlídkou, masivní inzercí, propagací na sociálních sítích apod. Pokud i vy potřebujete výhodně prodat Vaši nemovitost, neváhejte se na mě obrátit, se svým zkušeným týmem pro Vás uděláme maximum.

Ing. Petr Korytar
AUTOR Ing. Petr Korytar ředitel HRK

Petr Korytar je Olomouckým rodákem a hrdým patriotem. V roce 1992 založil jeho otec rodinnou firmu - Hanáckou realitní kancelář. Od svých 5 let tak byl svědkem vývoje realitního trhu i práce realitního makléře. Po vystudování vysoké školy v roce 2011 převzal po otci štafetu a stal se ředitelem kanceláře. Dnes vede široký tým realitních profesionálů. Průběžně monitoruje a analyzuje realitní trh a tyto informace pak předává veřejnosti v podobě odborných článku nebo realitního vlogu.